Su yumuşatma sistemleri, sanayi alanında farklı şirketler tarafından kullanılan cihazlar olup belli amaçlar doğrultusunda gıda sektöründen tekstile kadar geniş bir alana hizmet eder.
Şirketler alternatif kaynaklara göre kullanılan suyu kireç ve sertlikten bu cihazlar sayesinde arındırarak kaliteli bir içme suyu elde eder. Elde edilen su farklı şekillerde görev alır. Özellikle ev, yazlık villa vb. tesisat bağlanan yerlerde ve şebeke sularının yoğun olduğu bölgelerde su yumuşatma cihazı devreye girerek kireci sudan arındırır.
Bu sayede temiz bir su size sunulur. Bu nedenle satın alacağınız cihaz size özel olarak üretilir. Aynı zamanda suda bulunan Ca ve Mg gibi zararlı evsel atıklar bu cihazlar sayesinde sudan alınarak insanda oluşan böbrek taşı sorununu azaltabilir. Diğer bir ifadeyle evinizin sert suyu yumuşatılarak ve kireçten arındırılarak size sağlıklı bir yaşam sunar.
Su yumuşatma cihazları, belli bir prensip çerçevesi dahilinde çalışır. Burada asıl amaç suda bulunan zararlı iyonların reçineye yakalanmasıdır. Zaten cihazın tasarımcısı tarafından önceden hesap edilir cihazın ne kadar kireç yükleyeceği. Dolayısıyla kapasitesi dolan cihaz doğrudan diğer aşamaya geçer. Su miktarı göz önünde tutularak reçinenin miktarı hesaplanır.
Ayrıca cihazın giriş noktasına içinde tortu ve diğer maddeleri barındırmayan su yüksek basınçla girer. Bu aşamada su sertliğini kaybetmiş bir şekilde çıkış noktasına doğru ilerler ve işletmeden çıkar. Görevini bitiren su yumuşatma sistemi temizliği yaparken oluşan atık suyu uygun şartlarda uzaklaştırır. Ayrıca bu işlem otomatik olarak yapılmakta ve sadece işletmeci tankta bulunan sodyum klorür rejenerasyon işlemini tamamlamakla sorumludur.
Suyun Sertliği Nasıl Anlaşılır?
Su miktarının ısındığı ve etki ettiği alanlarda meydana gelen kireç taşı suyun ne kadar kireçli olduğunu gösterir. Ayrıca su yumuşatma işlemi yapılmadan önce suyun ne kadar kireçli olduğunu ve sertlik derece yapısını özel kitler ile öğrenebilirsiniz.
Su Yumuşatma Yöntemleri
Su yumuşatma sürecinde kullanılan birçok metod vardır. Bu yöntemlerden bilinen ve yaygın olarak kullanılan yöntemler şu şekildedir: Distilasyon yöntemi, iyon değişim yöntemi ve reserve osmosis metodudur.
Suda bulunan Ca ve Mg iyonlarının temiz bir şekilde sudan uzaklaştırmak için kullanılan İyon Değişim Yöntemi (Ion Exchange) ile su yumuşatılır. Süreç içerisinde iyon değiştirici yöntem ile çalışan bu sistemde bir tank mevcuttur. Ayrıca bu tank pozitif olmayan yüklü reçineyle zeolit maddesini barındırarak değişimi yapılacak olan iyonlar için zemin hazırlar.
Suyu yumuşatma ve saflaştırma yönteminde kullanılan Distilasyon ile Su Yumuşatma metodu buharlaştırma prensibine bağlıdır. Buharlaşma sırasında su ısınarak zararlı moleküllerden ayrılır. Böylece buharlaşan su diğer tanka yönlendirilerek tekrardan yoğunlaşması sağlanır ve sadece yumuşak saf su bu tanka akar. Bunun yanı sıra iyonları ayrıştırma sürecinde başarı göstermesi nedeniyle sık sık tercih edilen ve maliyeti uygun olan bir yöntemdir.
En etkin su yumuşatma sistemine sahip olan Reverse Osmosis ile Su Yumuşatma metodu suda bulunan ağır metallerin ve atıkların ayrıştırılmasında filtreleme işlemi yapılarak kullanılan bir sistemdir. Bu sistem suyun içerisinde bulunan küçük maddeleri dahi arındırmada başarılıdır.
Su Yumuşatma Cihazları Nasıl Çalışır?
Reçine kullanımı su yumuşatma sistemleri arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Ca ve Mg iyonlarını doğal bir şekilde içine çekme yeteneğine sahip olan reçine, suyu sertlikten kolayca ayırır.
Su yumuşatma cihazlarının özel tasarımı yapılırken suyun saflığı ve sertlik derecesi, farklı analiz yöntemleri, hidrofor yapısı ve depo altyapısı, suyun hangi amaçla kullanıldığı, tesisatın basıncı ve ölçüsü, anlık su debi ölçümü ve suyun günlük kullanımı dikkate alındığında cihaz daha iyi çalışır ve sonucu mükemmel olur.